Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Lovačko udruženje "Bogiša Popović Giša"- Vlasotince

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
Инструкција корисницима ловишта

Вршилац дужности директора Управе за шуме Министарства пољопривреде и заштите животне средине доное је
ИНСТРУКЦИЈУ
корисницима ловишта
о спровођењу мера за заштиту дивљачи
угрожених неповољним временским приликама на територији Републике Србије

 

Инструкцију можете прочитати на САЗНАЈТЕ ВИШЕ

МИШКО МИШКОВИЋ ОПЕТ ПРЕДСЕДНИК

Милош МишковићНа ванредним изборима у Горњем Милановцу поново је за председника Ловачког удружења „Војвода Милан Обреновић“ изабран Милош Мишковић, познати ловац и кинолог, који је и пре неколико година водио ово удружење.

За заменика председника изабран је Ненад Божовић, ловни радсник овог краја и председник Ловачког друштва у Бершићима. Аца Туловић, је нов секретар овог Ловачког удружења.

 

Председник Скупштине горњомилановачких ловаца је Ненад Поповић.


Пред новом управом налазе се веома важни и одговорни задаци, пре свега, на великим надокнадама штете од дивљачи у ловишту, које се мере милионским износима.


То је и разлог што ће ово удружење окупити еминентне стручњаке и друге субјекте почев од представника ловачких савеза, преко институција правосуђа и надлежних министарстава како би се проблеми штета од дивљачи и на дивљачи ставили под исту лупу у свим правосудним институцијама и ловачким организацијама.

С. М.

2. ЗЛАТНА ЛИСИЦА ЗЕЛЕНИКА

2. ЗЛАТНА ЛИСИЦА ЗЕЛЕНИКА

ПРОСЕЧНА СЕЗОНА У ПОЖЕГИ

Ловци ПожегеУ пожешком ЛУ „Књаз Милош“ сумирани су досадашњи резултати текуће – јесење ловне сезоне. Што се тиче зеца, он је мало „утањио“ у односу на претходне сезоне, али са фазанима је много боље, захваљујући вештачкој производњи у својој фазанерији.

 

Пожешки ловци познати су по свом дружељубљу и гостопримству. Тако су задње недеље октобра угостили своје побратиме из Беле Паланке, као и пријатеље из Републике Српске: ловце из Вишеграда и Рудог. Ни улов није изостао: „пало“ је више фазана и по неки зец у добро организованом лову.

 

Да не буде све ипак у позитиви побринули су се предатори. У ловишту овог ЛУ бројна је лисичија популација, а шакали су све присутнији. Иако их је до сада у последње две- три сезоне одстрељено скоро десетину примерака, најезда ових грабежљиваца је у појединим деловима ловишта, нарочито у граничном делу са ЛУ „Косјерић“ циклична. У плану је и хајка на ове предаторе, а биће организована када временски услови за то буду повољни: да колико- толико буде снега.

Што се тиче безбедности у лову, она је код пожешких ловаца на пословично високом нивоу. Не памти се деценијама да је било неких екцеса у вези руковања са оружјем у ловишту „Милошево“.


Свему овоме ред је додати да су 8.новембра у овом ЛУ одржани редовни избори. Поново је реизабран досадашњи, дугогодишњи председник пожешких ловаца Јован Бојић Гроф. Како му је ово већ четврти четворогодишњи мандат све је јасно као дан: да је ЛУ руководио успешно и на задовољство чланства. Захваливши се на поновном избору, нови - стари председник се захвалио на поверењу и нагласио да нема скретања са досадашњег курса: Уружење ће и даље, као и до сада водити на добробит ловства и ловаца уз помоћ стручне службе, новоизабране управе и свих чланова ЛУ, којих је више од 450.


Драган Марковић Кудро

У Горњем Милановцу ухваћен криволовац

Поново ухваћен ловокрадица Приликом редовне контроле ловочуварске службе ловачког удружења "Војвода Милан Обреновић" из Горњег Милановца у селу Заграђе, потез Мачковац, у суботу је у шуми са ловачким оружјем, без дозволе за лов, затечен Д.Ј. из Београда.

"Није познато како се у шуми нашао овај Београђанин, али претпостављамо да му то није први пут. Нико га на нашем подручју не познаје и он није члан милановачког удружења ловаца", рекао је управник ловишта "Таково" Зоран Адамовић

Он наводи да је овај криволовац приведен у полицијску станицу у Горњем Милановцу, одузета су му средства за лов, а следи кривична пријава.

Адамовић истиче да је досадашња сарадња са полицијом, грађанима и савесним ловцима добра и прави пут да се криволов открије и спречи.

У саопштењу се наводи да ово није први случај криволова у ловачком удружењу "Војвода Милан Обреновић" из Горњег Милановца.

Током ове године процесуирана су још четири кривична дела и то два са одстрелом, углавном срнеће дивљачи које су починили већином они који нису њихови чланови.

Један ловац из Драгоља кажњен је извршном пресудом од седам месеци затвора, а ловац са Рудника казном од 500.000 динара, каже се у саопштењу.

РАЧАНИ ПОНОСНИ ОСТВАРЕНИМ

Поводом јубилеја ловства

 

115 година ловства у РачиЗначајан јубилеј организованог ловства у Рачи – 115 година, обележен је половином децембра, свечаном седницом Скупштине Ловачког удружења „Градиште“, уз присуство председника Ловачког савеза Србије, Ловачког савеза Централне Србије, општине Рача и многих околних ловачких удружења и других институција.

 

Сала Дома културе у овој српскојх варошици била је место радног дешавања прославе на којој је бираним речима о развоју лова у овом крају говорио председник овог удружења Бранко Радосављевић. Присутнима су се обратили и Драган Шормаз, председник Ловачког савеза Србије, Томица Радосављевић, председник ловачког савеза Централне Србије, Ненад Савковић, председник општине у Рачи, и у име гостију Милосав Зимоњић, председник ЛУ „Шумадија“.

 

Како бива у оваквим приликама највреднијим ловцима уручена су одликовања и признања Ловачког савеза Србије, Ловачког савеза Централне Србије и Ловачког удружења „Градиште“.

 

115 година ловства у РачиЛовци овог удружења од давнина били су доследни следбеници и прегаоци лова, који је окупљао угледне ловце овог краја и љубитеље природе и дивљачи са жељом очувања природе, њихових станишта и одрживог развоја, посебно народног ловства.

Домаћини и гости су се, дружећи се на заједничкој вечери, договорили и утврдили даље путеве рада и сарадње у области лова и ловства, а изграђени савремени и модерни ловно – технички и ловно – узгојни објекти у овом удружењу, уз помоћ Буџетског фонда за развој ловства, представљају окосницу рада и сарадње. Уз обеђање да ће Рача већ у наредној години почети изградњу савременог ловачког дома, радости ловаца и мештана није било краја.

 

С. Маџаревић

ШУМАДИЈСКО КОЛО БРАТСТВА

Трагом ловачких дружења

 

ШУМАДИЈСКО КОЛО БРАТСТВАОктобар, новембар и децембар су месеци када Ловачко удружење „Шумадија“ дочекује своје побратиме у добро припремљеним лововима али и ваљаним дружењима.


- Овакви сусрети увек доприносе новим иницијативама и акцијама у даљем развојулова и ловства, као и договорима о будућим заједничким побратимским наступима на многим смотрама, акцијама и манифестацијама, каже председник овог најстаријег ловачког удружења у Србији, Милосав Зимоњић.


У Шумадији су боравили ове јесени ловци и руководства побратимских ловачких удружења из Фоче, Сјенице, Сенте, Параћина, Румуније, и других места. Повеља о побратимству потписана је и са Ловачким удружењем „Бајо Пивљанин“ из Плужина. Асоцијација ловаца Жупаније Караш – Северин из Решица, Протоколом о сарадњи са ЛУ „Шумадија“, своје побратимство пренела је на своју чланицу Ловачки клуб Молдава Нова, чији се ловни терени граничи са Србијом, како би ови контакти, поред Белобрешке са којом Лужнице сарађује већ скоро четврт века, били чешћи и организованији на добробит ловства две земље.


ШУМАДИЈСКО КОЛО БРАТСТВАНајстарије ловачко побратимство је са Фочом, које траје преко четрдесет година. Ових дана у Крагујевцу је обележено и тридесет година успешне сарадње ловаца Сенте и Крагујевца. А, и лов са побратимима из Сенте у ЛУ „Шумадија“, на Бешњаји, био је успешан са две одстрељене свиње, захваљујући искусном ловцу Зорану Милојевићу.


- Наши примери ловачког побратимства, осим стабилних веза ловачких удружења, пренети су и на ловачке секције које имају велики број својих побратима, што у овим временима представља школски пример како овакви контакти дају подстицај развоју укупног лова и ловства кроз размену искустава, истиче Горан Радовановић, један од великих ловачких неимара на простору Шумадије и Србије.


Сусрети са побратимима били су и повод да се заједничким договорима трасирају путеви сарадње у 2017. години, када Ловачко удружење „Шумадија“, бележи велики јубилеј – 130 година постојања и организованог ловства у Србији.

 

С. Маџаревић