Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
КАЛЕНИЋКИ ЛОВ

У Ловачком савезу Централне Србије

ЛОВАЧКИ ИСПИТ ПОЛОЖИЛО 736 ЛОВАЦА

Са једног од полагања испита у ЛСЦСУ Ловачком савезу Централне Србије, интерес будућих ловаца за полагање ловачких испита је велики. У овој 2017. години, ловачки испит положило је 736 кандидата.

Према оцени Марка Павловића, из овог Ловачког савеза, број лица која су полагала ловачки испит је на прошлогодишњем нивоу, када је ловачки испит положило 726 ловаца.

Ови подаци указују да је заинтересованост будућих ловаца за полагње ловачког испита и стицање услова за бављење ловом, и даље значајна, и да овај испит полажу углавном млади ловци, што је добро за свако ловачко удружење и укупно ловство овог подручја.

С. М.

На оснивачкој скупштини у Нишу

Основан Ловачки савез Југоисточне Србије

Оснивачка скупштина ЛСЈИС-а    У сали Симфонијског оркестра у Нишу, 2. децембра 2017. године, са почетком у 17,00 часова, одржана је Оснивачка скупштина Ловачког савеза Југoисточне Србије.
    Скупштина је организована на највишем нивоу, уз присуство еминентних представника ловаца из целе Србије, као и уз присуство локалних и регионалних представника власти.
Свечаном отварању предходила је химна, коју је извео гудачки квартет Симфонијског оркестра, док је скупштину отворио председник Ловачког удружења „Ниш“, Братислав Ћирковић. Скупштином је председавао Златко Рашић, председник Ловачког удружења „Миленко Хаџић“ из Сврљига, а у радном прeдседништву су поред Рашића и Ћирковића, били Зоран Алексић, председник Ловачког удружења „Понишавље“ из Пирота, Војкан Ђорђевић  председник Ловачког удружења „Богиша Поповић Гиша“ из Власотинца и Миливоје Митровић председник Ловачког удружења „Топлица“ из Прокупља.
    Одлуку о приступању новоформираном Ловачком савезу Југоисточне Србије, доставили су представници 24 ловачких удружења из региона. За правног заступника изабран је Зоран Алексић из Пирота, који ће до спровођења избора представљати овај нов савез.
    Свечаности је присуствовао председник Ловачког савеза Србије Драган Шормаз, који је поздравио све присутне и подржао оснивање новог регионалног ловачког савеза, као и председник скупштине Урош Ђоковић. Седници су такође, присуствовали председник Ловачког савеза Централне Србије Томица Радосављевић и председник Ловачког савеза Косова и Метохије Илија Елезовић,  који су поздравили оснивање новог регионалног савеза уз пригодне поклоне, за срећан почетак рада. Председник Ловачког савеза Војводине Александар Милованчев, био је спречен да присуствује седници, али је упутио телеграм подршке.
              Поред представника ловаца, пристни су били Миодраг Стрнад и Предраг Ћировић из Министарства пољопривреде – Управе за шуме, ресорно задужене за лов. Скуп су својим присуством увеличали и представници ловачких удружења широм Србије.
                                                                                     Н. Војиновић

ЗА ПОЛА ВЕКА СПИСАТЕЉСТВА – ПЕДЕСЕТ КЊИГА

Света Маџаревић     Пригодном свечаношћу у Скупштини града Крагујевца, недавно је обележено пола века од прве репортаже и педесете објављене књиге (од којих је пола у области лова и ловства), крагујевачког новинара, писца и ловца Светомира Свете Маџаревића, под јединственим називом „Ловац која убија документарношћу“.

      О оствареном опусу писца говорили су: Раденко Бјелановић, председник писаца Крагујевца, Влада Максимовић, члан Градског већа Крагујевца, проф. др Светлана Златановић Милошевић, Душан Стојковић, потпредседник Удружења књижевника Србије, Живота Марковић Пушкин, уредник Радио Крагујевца из 1967. године, Братислав Браца Милановић, књижевник, Боривој Николић из Румуније, члан ЦИЦ-а, свештеник Дејан Петровић из Шумадијске епархије и Милорад Илић, из Епархије темишварске, уз музички састав „Архангели“ и Миленка Милановића Црног са саставом „Ступови“.

         Садашњи уредник „Ловачког гласника“ и „Ловца“,Света Маџаревић, један је од великих хроничара српског ловства, а између осталог,објавио је књиге из области ловства: „Ловство Србије кроз векове“,  „Историја ловства Крагујевца“, „Мостови пријатељства“, „Хроника ловства рудничко-таковског краја“, „Ловство Краљева кроз три века“, „Век гружанских ловаца“, „Велики искорак зрењанинског ловства“, „Лов у Врњачкој Бањи“, „Кад Морава ловством плени“, „Ризница сећања“, „Чари природе“... и друге.

 

Света Маџаревић Света Маџаревић Света Маџаревић

КРИСТИЈАН ДАНИЈЕЛСОН ИЗ ЕУ У ПОСЕТИ ЛСЦС

Кристијан Данијелсон у ЛСЦС   Генерални директор за проширење у Европској комисији, Кристијан Данијелсон, у среду 11. октобра 2017. године, посетио је Крагујевац. Том приликом изразио је жељу и посетио Ловно-узгојни центар у Страгарима, Фазанерију у Шумарицама, Сталну историјску поставку“Крагујевац – колевка ловства Србије“ у Ловачком дому и Денин конак.

   Посебан интерес господин Данијелсон, са више сарадника, показао је приликом посете вештачким узгајалиштима дивљих свиња и фазана, као и изложбу о настанку организованог ловства у Србији.Кристијан Данијелсон у ЛСЦС

   На свечаној вечери коју је у његову част приредио Томица Радосављевић, председник Ловачког савеза Централне Србије, после размене поклона, господин Кристијан Данијелсон, је рекао, да је почаствован посетом институцијама ловства Крагујевца и Страгара, које на овим просторима имају дугу традицију а да уношење дивљачи из вештачке производње је једна од сталних мера и видова одрживог развоја и управљања у овој, итекако, важној области.

   Приликом посете Крагујевцу овај званичник Европске комисије и Европске уније, у првој званичној посети граду на Лепеници, присуствовао је и првом часу ромског језика у ОШ „19. октобар“ у Маршићу, манастиру Грнчарица и разговорима и пријему код градоначелника Крагујевца, Радомира Николића.

Посебно је господин Данијелсон истакао да Европска унија у потпуности подржава напоре Србије на њеном путу ка чланству у Европској Унији, а та подршка се пружа у најразличитијим областима – кроз пројекте.

С. Маџаревић

НОВА ПОВЕЉА О БРАТСТВУ СА РУМУНИЈОМ

Учесници скупаПосле дугогодишње сарадње ловаца Лужница и Белобрешке из Румуније, и потписаног Протокола о сарадњи ловаца Крагујевца и Жупаније Караш Северин, потписана је и Повеља о братимљењу ловачких удружења „Шумадија“ из Крагујевца и Ловачке организације из Нове Молдаве из Румуније.

 

Свечано потписивање Повеље о братству обавили су председници ове две ловачке организације Милосав Зимоњић из Крагујевца и Кристијан Груја из Нове Молдаве. Клуб ловаца из Нове Молдаве, у оквиру којег се налазе и ловци Белобрешке, припада Асоцијацији ловаца Жупаније Караш Северин из Решица.

 

Ловачка организација из Нове Молдаве покрива подручје од шест румунских општина које се налазе уз обалу Дунава, у површини од 65.000 хектара, и газдује са скоро свим врстама дивљачи.

 

У делегацији Ловачког удружења „Шумадија“, поред председника Милосава Зимоњића, били су Горан Радовановић, председник Скупштине, Драган Губеринић, секретар и Света Маџаревић, члан Управног одбора. Том приликом утврђени су даљи облици већ постојеће сарадње ловаца, али и начин будуће организације лова, посебно са аспекта безбедности и преноса оружја преко границе.

С. М.

Потписивање ПовељеИспред управне зграде у Новој МолдавиПовеља о братимљењу

ДОСТОЈАНСТВЕНО ОБЕЛЕЖЕНО 130 ГОДИНА КРАГУЈЕВАЧКОГ ЛОВСТВА

130 година ЛУ Шумадија    Достојно, како и приличи слављенику, Ловачко удружење „Шумадија“, 9. септембра 2017. године, пригодним манифестацијама обележило је највећи јубилеј у историји ловства Србије – 130 година од оснивања прве Крагујевачке ловачке дружине, чиме су постављени темељи организованог ловства у нас. Чланску карту са редним бројем један тада је понeо краљ Милан Обреновић, велики заљубљеник у лов и ловство, и касније по оснивању почасни председник Савеза ловачких удружења у Краљевини Србији, на чију иницијативу су ловци овог града први прославили 1893. године, Светог Јевстатија, заштитника лова и ловаца.

 

   Крагујевачке ловачке свечаности започеле су крај спомен-чесме у манастиру Дивостин, коју су ловци Крагујевца изградили 1901. године, као вечно подсећање на краља Милана. Помену су присуствовале делегације ЛСС, ЛСЦС, града Крагујевца, побратимских ловачких удружења – Фоче, Сенте, Сјенице, Плужина, Параћина и Нове Молдаве у Румунији.

По први пут свештеници Шумадијске епархије освештали су заставу Ловачког удружења „Шумадија“ и предали је првом барјактару Бојану Стевановићу, потпредседнику удружења.

 

   Свечана академија одржана је у Првом српском театру „Јоаким Вујић“, која је започела виртоузним звуком фруле познатог уметника Боре Дугића и химном коју је отпевала студенкиња Правног факултета Емилија Џелатовић. Приказан је и историјски филм снимљен за ову свечаност под називом „Крагујевац круна ловства Србије“.

 

   У присуству бројних гостију из Републике, града, ловачких удружења и других институција, бираним речима, председник удружења Милосав Зимоњић, говорио је о досадашњем путу ловства у Крагујевцу и визијама будућег рада на темељима одрживог развоја. Како је рекао, ловци овог града били су и остали највећи градитељи и чувари природе и дивљачи.

 

   Овом скупу обратили су се: Драган Шормаз, председник ЛСС, Томица Радосављевић, председник ЛСЦС, Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца и други угледни гости, и уручили пригодне награде и плакете.

 

   Поводом овог великог јубилеја Ловачко удружење „Шумадија“ доделило је јубиларне плакете и захвалнице истакнутим установама, удружењима и појединцима који су допринели успешном развоју лова и ловства на овом подручју.

 

   У име удружења свима се захвалио председник Скупштине Горан Радовановић, рекавши да је будућност ловства у рукама ловаца и да зависи од њиховог рада и активности. Учесници ове академије позвани су да својим присуством увеличају наставак свечаности у хотелу „Шумарице“, где ће највреднијим ловцима бити уручена одликовања Ловачког савеза Србије, Ловачког савеза Централне Србије и златне значке Ловачког удружења „Шумадија“. Свим учесницима академије уручена је монографија „Крагујевац круна ловства Србије“ аутора Свете Маџаревића.

 

   Велику пажњу гостију и јавности Крагујевца привукла је ловачка чека испред позоришта и изузетно добра декорација бине са ловачким обележјима: хранилицом, котлићем, редеником, и другим стварима и ловачким предметима. Водитељ програма био је познати глумац Саша Пилиповић.

У наставку свечаности у хотелу „Шумарице“, уручена су одликовања и организован слављенички ручак уз музику.

 

С. М.

  

130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија

130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија

130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија