Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
3. коло Шумадијске лиге 2017.

Шумадијска лига 2017.

3. коло Шумадијске лиге 2017. одржано је дана 06.08.2017. године у Тополи.

 

Резултате 3. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2017-3kolo/

In memoriam

Toni Vrščaj,  1948-2017   U ponedeljak, 17. jula 2017. u Črnomelju, posle kratke i teške bolesti, preminuo je Toni Vrščaj. Toni je bio predsednik Koordinacionog Foruma CIC-a za jugoistočnu Evropu, Međunarodni sudija za trofeje i član CIC-a od 1995. godine.

 

Poštovan suprug, otac i deda, naše saučešće pre svih ide njegovoj divnoj porodici. Uspešan poslovni čovek, na Tonija ste mogli uvek da se oslonite. S Tonijem sam se družio u Črnomelju, na Kipru, u Marakešu, Stragarima, Parizu... Pamtićemo ga kao uvek nasmejanog i neumornog čoveka kadrog da svuda stigne za tili čas, pogotovu na prostoru bivše zajedničke države.

Rekao mi je jednom prilikom da vojničke dane u Srbiji pamti kao najlepši period u životu.

 

Tonijeva lovačka misija bio je održiv lov i podizanje lovačke kulture na najviši mogući nivo. Njegovim odlaskom, Lovački Savez Slovenije gubi dostojanstvenog predstavnika a srpski Savez, na žalost, zatvara jedno važno poglavlje u međunarodnim odnosima. Jednom rečju, izgubili smo velikog druga koji je, ponekad umešnije nego mi sami, zastupao Srbiju pred svetom.

 

Zbog toga, još jednom hvala našem prijatelju i velikom lovcu Toniju Vrščaju.

 

Milorad Perović

У „ШУМАДИЈИ“ - ГРАДИ СЕ И РАДИ КАО НИКАДА ДО САДА

Ловачки дом у Шумарицама   Задњих година Ловачко удружење „Шумадија“, радом и активностима, сврстава се у ред најорганизованијих ловачких организација у Србији.

   Јасно дефинисаним и уређеним правилима рада и понашања, у складу са Статутом и другим документима, остварена је могућност да секције са доста самосталности одлучују о ловишту и изградњи најважнијих објеката на свом терену.

 

   Све је почело када су органи управљања одлучили да уместо одрађивања четири акције у ловишту, ловци одраде само једну, а преостале три дневнице од укупно три хиљаде динара, уплате уз чланарину и уложе у изградњу најпотребнијих објеката у тој секцији. Зато је, уз средства удружења и средстава Буџетског фонда за развој ловства у Републици Србији, свака секција велико градилиште. Гради се и ради као никада до сада.

   Пре свега, граде се прихватилишта, ловачке куће, путеви, високе чеке, хранилишта и солишта, адаптирају старији објекти, уређују просторије у управи, износи храна и со у ловиште и једном речју остварује се препород овог ловачког удружења.

- Посебно је значајно што се сви ови програми остварују у овим годинама великог јубилеја ловства Крагујевца, јер напредак се остварује само слогом ловаца и правилним радом руководства, када се овде са делегатског прешло на председнички систем и сам председник удружења бира свој тим за рад, који даје изванредне резултате, недавно је констатовао председник Скупштине ЛУ „Шумадија“, Горан Радовановић.

   У задњих пет година изграђено је 10 најмодернијих прихватилишта за фазанску дивљач, пет ловачких кућа, 55 планских покривених чека од којих 10 топлих, 20 километара просечених и насутих путева, проширена фазанерија у Шумарицама за производњу 60.000 фазанских пилића и волијере на 3,5 хектара, изграђена хладњача и стан за фазанеристе, набављена нова возила, дограђен и опремљен Ловачки дом у Шумарицама и пуно другог.

Ловачко удружење се припрема да достојанствено обележи 130 година ловства Крагујевца, 9. септембра 2017. године.

 

С. М.

Изложба трофеја у Горњем Милановцу

Изложба трофејаУ холу Дома културе, у петак 30.јуна, Ловачко удружење „Војвода Милан Обреновић“ изложило је трофеје одстрељених срндаћа које су ловци удружења одстрелили у првом делу ловне сезоне.


Овогодишња ловна сезона на срндаћа у ловиштима „Таково“ и Сувобор“ била је изузетно добра, што говоре и резултати одстрела.

У ловишту „Сувобор“ од планираних 5, одстрељено је 4 срндаћа, а у ловишту „Таково“ од планираних 128 одстрељено је 90 посто.

Дугогодишњим селективним одстрелом повећан је квалитет и вредност одстрељених срндаћа.

Ловишта Ловачког удружења „Војвода Милан Обреновић“спадају у богатија ловишта са срнећом дивљачи, како у Моравичком округу, тако и у ширем окружењу.

ОДСЕЧЕНА И ШЕСТА ЧЕКА

 

Вандализам      После одсечених пет високих савремених чека на Тројице, на потесу села Нови Милановац, у ловиштуЛепеница“, (о чему смо већ писали) ових дана одсечена је и шеста чека. 

 

 

             Изгледа да вандал на том свом суманитом чину није стао. Зато, се добронамерни ловци и творац и ове шесте чеке, која није сачувана од хировитог дрвосече, Љубиша Степановић, гласно пита: да ли је могуће да сами ловци а и полиција не можгу да уђу у траг овом идиоту, коме су чеке због нечега „криве“, а незнамо зашто? 

 

 

        Ловци очекују, да се ускоро открије виновник ових злодела и стави на стуб правде али и срама због учињеног вандализма.

 

ВАНДАЛИЗАМ - ПАДАЈУ ЧЕКЕ КАО СНОПЉЕ
            Чини се да ово у ловству Србије није забележено и запамћено. У шумадијском селу Новом Милановцу, баш на свети празник Тројице, тек саграђене и постављене високе чеке, под мачем моторке, падале су као снопље. Једна, друга, трећа, четврта, пета, и ко зна када нека следећа. И нико није чуо? 
              Да ли је љубомора или вандализам, сасвим је свеједно. Високе чеке, пред налетом неког дивљака, ловца или неловца, али нељуда сигурно, посечене и попадале остале су да леже и чекају неко ново време. 
             Брижан је и председник ове Ловачке секције „Церјак“, Бојан Стевановић, али и руководство Ловачког удружења „Шумадија“, уз питање, па зар су овакве прописне чеке некоме трн у оку. Докле вандализма и дивљаштва? Но, очекује се и ускоро и крајњи епилог.  Пронаћи вандала! 
                                                                                                                 С.М.  Вандализам Вандализам Вандализам Вандализам Вандализам
ЛОВЦИ „ШУМАДИЈЕ“ - МОБИЛНИ СПАСИОЦИ

Спасавање дивљачи    Да са почетком већих радова у пољопривреди започињу и значајнији проблеми у ловишту, знају ловци широм Србије. Много је примера за то!


   Ево, баш ових дана, ловци Ловачког удружења „Шумадија“ спасавали су једно лане коме је косачица сасекла ноге. Било је и других случајева мада један број одговорних косача на своје уређаје стављају плашилице.

Четрнаестог јуна, дојављено је ловцима да је несавесан возач на Миловановачком путу, код Ботаничке баште, ударио срндаћа. Спасавање дивљачи

 

   Одмах су ловци изашли и у јарку нашли тешко рању дивљач, док је возач побегао.

   Рањеног срндаћа ловци су довезли на Фазанерију у Шумарицама, али му и поврх предузетих мера, није било помоћи. Ловци су и на овај начин показали своју приврженост дивљачи и хуманости.