Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
2. коло Шумадијске лиге 2017.

Шумадијска лига 2016. 1 коло2. коло Шумадијске лиге 2017. одржано је дана 11.06.2017. године у Мрчајевцима.

 

Резултате 2. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2017-2kolo/

Изборна скупштина Ловачког удружења Крушевац

28. маја године одржана је редовна изборна Скупштина ЛУ Крушевац, у новоизградјеном ловачком дому „Зоран Пантић Брка“, који се налази у склопу репроцентра за узгој дивљих свиња на потезу Јасиковац.

Седницу је отворио председник Скупштине Мирослав Здравковић, поздравивши присутне, да би затим минутом ћутања била одата почаст преминулим ловцима. Од укупно 69 делегата, Скупштини је присуствовало 59, што је било довољно да се седница одржи. На дневном реду било је 17 тачака, а једна од њих је била и избор новог руководства као и председника Удружења.

Једини кандидат за председника на предлог скоро свих секција, а има их 40, је досадашњи председник Владимир Костић Ганди, који је једногласно и овог пута изабран и додељен му је трећи мандат заредом, Такодје, нови мандат је додељен и старом председнику Скупштине Мирославу Здравковићу. Делегати су једногласно изгласали предлог за чланове Управног одбора, Надзорног одбора и свих скупштинских комисија.

Председник Удружења Владимир Костић се у свом обраћању делегатима пре свега захвалио на указаном поверењу, а затим обећао да ће и даље радити у интересу ловаца и наставити започете пројекте на подизању фондова крупне и ситне дивљачи у ловишту и наставити радове на инфраструктури ловно техничких и ловно узгојних објеката: репро центра за срнећу дивљач, прихватилишта за фазане, хладњача, чеке и хранилице, као и нових пословних просторија у граду.

По завршеној седници, како делегати тако и ловци и њихови гости, обишли су репроцентар који тренутно броји 25 прасади, пар крмача и два вепра. Иначе, треба нагласити да су овај репроцентар, који се простире на 12 хектара, посетили и студенти новосадског Природно математичког факултета, одсек Туризам, Угоститељство и Хотелијерство, модул Ловни туризам, где су своје знање стечено на предавањима показали на терену.

„ДОБАР ПОГЛЕД И МИРНА РУКА“

Драгољуб Ђокић Гаги

Изборна скупштина 28.мај 2017. године Изборна скупштина 28.мај 2017. године

Изборна скупштина 28.мај 2017. године Изборна скупштина 28.мај 2017. године

ДВA ДИВЉА ВЕПРА ОДСТРЕЉЕНА У ЛУЖНИЦАМА

Лужнице        Да се дивље свиње могу одстрелити и у Лужницама, вековима је било незамисливо. Посебно знајући да ово шумадијско село, углавном равничарског типа, никада није походила ова дивљач. Но, све то што је било немогуће, однедавно,  почетком јуна, постало је могуће.

       Угледном ловцу и члану Савета Секције „Собовица“, из Лужница, поштару Небојши Цветковићу, осмехнула се невероватна срећа и чекајући на чеки срндаћа у редовном лову, испред цеви карабина појавило се неколико дивљих свиња. У почетку, како рече, помислио је да све то сања. Али, оштро око и прецизан погодак потврдио је да испред њега лежи погођен дивљи вепар од седамдесет килограма.

      Већ следећег викенда са исте чеке пао је вепар стотињак.

       Овом угледном ловцу радости није било краја, а посебно мештанима Лужница, како ловцима тако и онима испред месне продавнице, који нису веровали да се дивље свиње пуцају на атарима овог питомог места. Како кажу, овакав призор, видели су једино, пре двадесетак година када су лужнички ловци донели из  Белобрешке у Румунији, дивљу свињу.

       Претпоставља се да су дивље свиње до Лужница стигле са Вучјака, подножја Рудника, из Влакче и Страгара, где их има све више од када се испуштају из савременог репро-центра. 

 С. М.

1. коло Шумадијске лиге 2017.

Шумадијска лига 2016. 1 коло1. коло Шумадијске лиге 2017. одржано је дана 19.06.2016. године у Јежевици.

 

Резултате 1. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2017-1kolo/

СЛИКАРСКА КОЛОНИЈА У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА

Сликарска колонија 2017.    После историјске поставке „Крагујевац - колевка ловства Србије“, која је приказана на Деветом међународном сајму лова „Крагуј М“, крајем маја у Крагујевцу, већ почетком јуна у Шумарицама одржана је Прва крагујевачка сликарска колонија „Ловиштима Шумадије 2017“ поводом 130-годишњице ловства у овом делу Србије.


   На овој колонији која је привукла посебну пажњу јавности са тематиком природе и лова учествовали су сликари: Милан Огњановић,Марија Величковић, Зорица Митковић, Томислав Савић, Снежана Палић, Весна Вучићевић и Бранислав Радовановић, као и два млада сликара Александар Ђокић и Кристина Милојевић. Радове ће накнадно приложити Верица Ракита и Голуб Мијаљевић.


Сликарска колонија 2017.

   По речима председника ловаца Крагујевца Милосава Зимоњића, ова Сликарска колонија у години великог јубилеја ловства представља снажан подстицај очувању природе и дивљачи, и да је континуирано одржавамо у будућим годинама.


С. М.

СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ

У организацији Ловачког савеза Централне Србије, у оквиру традиционалног, IX Међународног сајма лова, риболова, ловног туризма и наутике „Крагуј М“, одржаног од 25. до 28. маја 2017. године у Крагујевцу, одржана је и стручно-научна трибина под називом „Јеленска дивљач у Србији – стање и могућности“. Трибини је присуствовало око 40 учесника (ловних радника) и том приликом презентовани су досадашњи резултати истраживања у оквиру научног пројекта „СРБРЕДДЕЕР“ који финансира Управа за шуме при Министарству пољопривреде и заштите животне средине (средства из Буџетског фонда за развој ловства).

 

Поред тога, пројекат подржавају многобројне компаније и институције: „Сwаровски Оптик“, Ловачки савез Србије, Ловачки савез Централне Србије, Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ и Шумарска школа Краљево.


Интересантно предавање на тему „Садашње стање јеленске дивљачи у Србији, са нагласком на нова станишта за реинтродукцију (насељавање)“ одржао је руководилац пројекта проф. др Драган Гачић са Шумарског факултета у Београду, док је мр Драгомир Грујовић одржао предавање на тему „Нови систем праћења просторне дистрибуције и улова јеленске дивљачи у Србији“.

Предавања су изазвала велико интересовање присутних, након чега је уследила дискусија о могућностима и значају реинтродукције (насељавања) јеленске дивљачи на нова шумска станишта у западној Србији. Том приликом, учесницима је подељена брошура о јеленској дивљачи, док су посетиоцима сајма подељени флајери који промовишу поменути пројекат.

 

СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ

СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ

СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ

СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ

СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ

СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ СТРУЧНО-НАУЧНА ТРИБИНА О ЈЕЛЕНСКОЈ ДИВЉАЧИ

Ловни туризам потенцијал туристичке понуде крушевачког краја

Нова туристичка понуда у Крушевцу. Покренут је репроцентар за дивље свиње на Јасиковцу, а први гости су студенти смера Ловни туризам са Универзитета у Новом Саду.

Ловни туризам представља потенцијал туристичке понуде крушевачког краја. Ловачко удружење покренуло је репроцентар за дивље свиње на Јасиковцу, а Ловачка кућа почеће да прима госте крајем јуна.

Прва група која је посетила репроцентар, су студенти новосадског Природно математичког факлултета одсек туризам, угоститељство и хотелијерство модул ловни туризам. Имали су прилику да знања стечена на предавањима употпуне радом на терену.

По речима њиховог предавача проф. др Зорана Ристића, репроцентар представља позитиван пример газдовања Ловачког удружења и ловаца.

 

Видео прилог: https://www.youtube.com/watch?v=_gr7nH1RS18

Visit https://www.srilankavisaonline.com to find out more regarding visa srilanka