Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
КРИСТИЈАН ДАНИЈЕЛСОН ИЗ ЕУ У ПОСЕТИ ЛСЦС

Кристијан Данијелсон у ЛСЦС   Генерални директор за проширење у Европској комисији, Кристијан Данијелсон, у среду 11. октобра 2017. године, посетио је Крагујевац. Том приликом изразио је жељу и посетио Ловно-узгојни центар у Страгарима, Фазанерију у Шумарицама, Сталну историјску поставку“Крагујевац – колевка ловства Србије“ у Ловачком дому и Денин конак.

   Посебан интерес господин Данијелсон, са више сарадника, показао је приликом посете вештачким узгајалиштима дивљих свиња и фазана, као и изложбу о настанку организованог ловства у Србији.Кристијан Данијелсон у ЛСЦС

   На свечаној вечери коју је у његову част приредио Томица Радосављевић, председник Ловачког савеза Централне Србије, после размене поклона, господин Кристијан Данијелсон, је рекао, да је почаствован посетом институцијама ловства Крагујевца и Страгара, које на овим просторима имају дугу традицију а да уношење дивљачи из вештачке производње је једна од сталних мера и видова одрживог развоја и управљања у овој, итекако, важној области.

   Приликом посете Крагујевцу овај званичник Европске комисије и Европске уније, у првој званичној посети граду на Лепеници, присуствовао је и првом часу ромског језика у ОШ „19. октобар“ у Маршићу, манастиру Грнчарица и разговорима и пријему код градоначелника Крагујевца, Радомира Николића.

Посебно је господин Данијелсон истакао да Европска унија у потпуности подржава напоре Србије на њеном путу ка чланству у Европској Унији, а та подршка се пружа у најразличитијим областима – кроз пројекте.

С. Маџаревић

НОВА ПОВЕЉА О БРАТСТВУ СА РУМУНИЈОМ

Учесници скупаПосле дугогодишње сарадње ловаца Лужница и Белобрешке из Румуније, и потписаног Протокола о сарадњи ловаца Крагујевца и Жупаније Караш Северин, потписана је и Повеља о братимљењу ловачких удружења „Шумадија“ из Крагујевца и Ловачке организације из Нове Молдаве из Румуније.

 

Свечано потписивање Повеље о братству обавили су председници ове две ловачке организације Милосав Зимоњић из Крагујевца и Кристијан Груја из Нове Молдаве. Клуб ловаца из Нове Молдаве, у оквиру којег се налазе и ловци Белобрешке, припада Асоцијацији ловаца Жупаније Караш Северин из Решица.

 

Ловачка организација из Нове Молдаве покрива подручје од шест румунских општина које се налазе уз обалу Дунава, у површини од 65.000 хектара, и газдује са скоро свим врстама дивљачи.

 

У делегацији Ловачког удружења „Шумадија“, поред председника Милосава Зимоњића, били су Горан Радовановић, председник Скупштине, Драган Губеринић, секретар и Света Маџаревић, члан Управног одбора. Том приликом утврђени су даљи облици већ постојеће сарадње ловаца, али и начин будуће организације лова, посебно са аспекта безбедности и преноса оружја преко границе.

С. М.

Потписивање ПовељеИспред управне зграде у Новој МолдавиПовеља о братимљењу

ДОСТОЈАНСТВЕНО ОБЕЛЕЖЕНО 130 ГОДИНА КРАГУЈЕВАЧКОГ ЛОВСТВА

130 година ЛУ Шумадија    Достојно, како и приличи слављенику, Ловачко удружење „Шумадија“, 9. септембра 2017. године, пригодним манифестацијама обележило је највећи јубилеј у историји ловства Србије – 130 година од оснивања прве Крагујевачке ловачке дружине, чиме су постављени темељи организованог ловства у нас. Чланску карту са редним бројем један тада је понeо краљ Милан Обреновић, велики заљубљеник у лов и ловство, и касније по оснивању почасни председник Савеза ловачких удружења у Краљевини Србији, на чију иницијативу су ловци овог града први прославили 1893. године, Светог Јевстатија, заштитника лова и ловаца.

 

   Крагујевачке ловачке свечаности започеле су крај спомен-чесме у манастиру Дивостин, коју су ловци Крагујевца изградили 1901. године, као вечно подсећање на краља Милана. Помену су присуствовале делегације ЛСС, ЛСЦС, града Крагујевца, побратимских ловачких удружења – Фоче, Сенте, Сјенице, Плужина, Параћина и Нове Молдаве у Румунији.

По први пут свештеници Шумадијске епархије освештали су заставу Ловачког удружења „Шумадија“ и предали је првом барјактару Бојану Стевановићу, потпредседнику удружења.

 

   Свечана академија одржана је у Првом српском театру „Јоаким Вујић“, која је започела виртоузним звуком фруле познатог уметника Боре Дугића и химном коју је отпевала студенкиња Правног факултета Емилија Џелатовић. Приказан је и историјски филм снимљен за ову свечаност под називом „Крагујевац круна ловства Србије“.

 

   У присуству бројних гостију из Републике, града, ловачких удружења и других институција, бираним речима, председник удружења Милосав Зимоњић, говорио је о досадашњем путу ловства у Крагујевцу и визијама будућег рада на темељима одрживог развоја. Како је рекао, ловци овог града били су и остали највећи градитељи и чувари природе и дивљачи.

 

   Овом скупу обратили су се: Драган Шормаз, председник ЛСС, Томица Радосављевић, председник ЛСЦС, Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца и други угледни гости, и уручили пригодне награде и плакете.

 

   Поводом овог великог јубилеја Ловачко удружење „Шумадија“ доделило је јубиларне плакете и захвалнице истакнутим установама, удружењима и појединцима који су допринели успешном развоју лова и ловства на овом подручју.

 

   У име удружења свима се захвалио председник Скупштине Горан Радовановић, рекавши да је будућност ловства у рукама ловаца и да зависи од њиховог рада и активности. Учесници ове академије позвани су да својим присуством увеличају наставак свечаности у хотелу „Шумарице“, где ће највреднијим ловцима бити уручена одликовања Ловачког савеза Србије, Ловачког савеза Централне Србије и златне значке Ловачког удружења „Шумадија“. Свим учесницима академије уручена је монографија „Крагујевац круна ловства Србије“ аутора Свете Маџаревића.

 

   Велику пажњу гостију и јавности Крагујевца привукла је ловачка чека испред позоришта и изузетно добра декорација бине са ловачким обележјима: хранилицом, котлићем, редеником, и другим стварима и ловачким предметима. Водитељ програма био је познати глумац Саша Пилиповић.

У наставку свечаности у хотелу „Шумарице“, уручена су одликовања и организован слављенички ручак уз музику.

 

С. М.

  

130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија

130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија

130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија 130 година ЛУ Шумадија

6. коло Шумадијске лиге 2017.

Шумадијска лига 2017 - 6 коло6. коло Шумадијске лиге 2017. одржано је дана 27.08.2017. године у Крагујевцу.

 

Резултате 6. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2017-6kolo/

Инструкција о мерама за поступање корисника ловишта након престанка периода неповољних временских услова

На основу члана 48. Закона о државној управи („Службени гласник Републике Србије”, бр. 79/05, 101/07 и 95/10), а у вези са чланом 27. став 1. Закона о дивљачи и ловству („Службени гласник РС“, број 18/10),

В.Д. Директора Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, доноси

Инструкција о мерама за поступање корисника ловишта након престанка периода неповољних временских услова – високих температура

Обзиром на неповољне временске услове, односно високе дневне температуре које су наступиле у току летњег периода, а које су могле да имају негативне последице на популације ситне дивљачи, корисници ловишта су у обавези да накнадно изврше прикупљање података о бројном стању ловних врста ситне дивљачи, при чему је нарочито потребно да накнадно утврде бројна стања популација зеца (Lepus europaeus) и пољске јаребице (Perdix perdix), како не би својим ловним активностима довели до њиховог угрожавања.

Корисници ловишта су у обавези да на основу накнадно утврђених бројних стања популација зеца (Lepus europaeus) и пољске јаребице (Perdix perdix) изврше усклађивање планираних мера са стварним стањем у ловишту, односно изврше измене годишњих планова газдовања ловиштем у делу који се односи на наведене врсте.

Информацију о утвђеном бројном стању и предузетим мерама, корисници ловишта су дужни да доставе надлежном шумарском и ловном инспектору најкасније до 30.09.2017. године.

 

 

В.Д. ДИРЕКТОРА

Саша Стаматовић

Извор: www.upravazasume.gov.rs

ПРЕУЗЕТО 134 ТРОФЕЈА СРНДАЋА

134 трофејаЛовци Ловачког удружења „Шумадија“, који су током ове ловне сезоне одстрелили срндаће, на заједничком недавном скупу у Шумарицама, примили су обрађене трофеје и наравно налоге за уплату.

 

Овде је примећена и посебна радост, јер у историји ловства града на Лепеници, ловци нису успели у једној сезони, да одстреле оволики број срнећих грла.

 

Наравно, чули су се и коментари од појединих ловаца, да у ловишту „Лепеница“ имају више срнеће дивљачи него зечева. То је и разлог што је ово удружење конкурисало за средства Буџетског фонда за развој ловства у Србији, како би подигло једано од узорних узгајалишта зеца у Крагујевцу, и тиме побољшал зечју популацију у ловишту.

С.М.

 

Извор: www.lusumadija.rs

НОВА КЊИГА И ФИЛМ

НОВА КЊИГА И ФИЛМПоводом 130-годишњице ловства у Крагујевцу, која ће бити обележене 9. септембра 2017. године, Ловачко удружење „Шумадија“, објавило је књигу „Крагујевац – круна ловства Србије“, аутора Свете Маџаревића.

 

После већ објављених монографских књига истог аутора: „Историја ловства Крагујевца“; „Док је сунца и ветра“ о сарадњи ловаца Сенте и Крагујевца; „Мостови пријатељства„ и „Ризница сећања“ о сарадњи ловаца Румуније и Крагујевца; „Заувек пријатељи“ о сарадњи ловаца Крагујевца и Фоче, и ова књига даје нове историјске чињенице и први пут истражене и необјављене податке о ловству у овом делу Србије.

 

Рецензенти ове нове монографске књиге, која је објављена на великом формату и 224 колор стране, су: проф. др Светлана Милошевић Златановић и дипл.инж. Александар Радосављевић.

 

Овог пута под истим именом „Крагујевац – круна ловства Србије“, исти аутор је урадио и 18-минутни филм, који још једанпут многим чињеницама и подацима подсећа на прве темеље организованог ловства у Краљевини Србији, када је давне 1887. године, краљ Милан Обреновић, постао први члан тек формиране Крагујевачке ловачке дружине.

Visit https://www.srilankavisaonline.com to find out more regarding visa srilanka