Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
ЖИВОТОПИС СВЕТОГ JЕВСТАТИЈА

У сусрет слави ловаца

ЖИВОТОПИС СВЕТОГ JЕВСТАТИЈА

Sveti Evstatije    У животопису великомученика Св. Jeвстатија (Eustahius), налазимо да се звао Плакида, и да је живео 70 – 120 године, после Христовог рођења, у Риму. Био је страствен ловац и војсковођа у време цара Тита и Трајана.

    Легенда каже да полазећи једном у лов на хришћћански празник Велики петак, наиђе у шуми на јелена. Божјом промисли појави му се светао крст међу роговима јелена, и дође му глас господњи позивом да оде свештенику хришћаснком и да се прекрсти.

 

Плакида, тронут појавом послуша, оде и прекрсти се, заједно са женом и два сина. На крштењу доби име Jeвстатије...

ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ

У манастиру Дивостин

ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ

     Parastos Kralju Milanu, manastir Divostin

Поред спомен – чесме посвећене краљу Милану Обреновићу, првом почасном председнику Савеза ловачких удружења у Краљевини Србији, деветог септембра, ове године, одржан је помен у организацији Ловачког савеза Централне Србије...

 

За цео текст кликните на "САЗНАЈТЕ ВИШЕ"

ПРЕПОРУКА СВИМ ЛОВАЧКИМ УДРУЖЕЊИМА-ЧЛАНИЦАМА ЛСЦС

ПРЕПОРУКА СВИМ ЛОВАЧКИМ УДРУЖЕЊИМА-ЧЛАНИЦАМА ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ О МЕРАМА ЗАШТИТЕ ДИВЉАЧИ У ЛОВИШТИМА ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ПЕРИОДА ПРАЋЕНОГ ВИСОКИМ ТЕМПЕРАТУРАМА

 

У последња два месеца, на територији Републике Србије забележен је период пропраћен врло високим температурама (и до 45оС) и са врло мало падавина (испод 100mm у највећем делу земље). У оваквим условима дошло је до заустављања вегетативног периода код биљака, а популације дивљих животиња лишене су склоништа и примарних извора хране.

ЛУ 'Поморавље' Велика Плана - инспекцијска контрола рада

ЛУ 'Поморавље' Велика Плана - инспекцијска контрола радаПосле вишемесечног писања на форуму Србијалов на теми ЛУ "Поморавље" В. Плана где је указивано на неправилности у раду, и после прошлонедељног писања ловачких часописа 'ЗОВ' и 'Предатор' о дешавањима у ЛУ "Поморавље" В. Плана, данас је отпочела контрола рада тог ЛУ од стране тројице републичких ловних инспектора, из различитих градова, како је у својој изјави за медије и најавио начелник Републичке ловне инспекције Радивој Каурин.

Да подсетимо, да је овој контроли претходило подношење пријаве од стране радника ловочуварске службе, када је (по пријави) више десетина ловаца овог ЛУ на челу са председником ЛУ Дјордјем Донићем, без дозволе за лов, а неки и без оружних листова и без докумената за псе, затечено у ловишту са оружјем и псима, у периоду када је групни лов забрањен. Због поднетих пријава, ловочувар и неки од ловаца тог ЛУ, који су указивали на неправилности у раду ЛУ, су били изложени притисцима и шиканирању, тако да је чак и врх Ловачке коморе реаговао, стајући у заштиту ловочувара. Такодје, било је у форумским дискусијама на нашем порталу назнака и навода још неких неправилности у раду тог ЛУ (везано и за Закон о дивљачи и ловству, и за Закон о удружењима), које ће вероватно бити предмет провере надлежних инспектора. По Закону о удружењима, за рад ЛУ као удружења градјана одговара председник ЛУ, и чланови органа управљања, уколико нису изузели своје мишљење на седницама, и ако су дали зелено светло за незаконит рад.

Тешка и мутна ситуација у ЛУ 'Поморавље' ће вероватно након инспекцијске контроле бити јаснија, па ће ловци тог ЛУ након званичног налаза моћи да сагледају где су, и шта им је чинити. Ако се покаже тачним, да је било самовоље (рад без одлука органа ЛУ) и незаконитог пословања, као и да је направљен велик минус у пословању, онда ће плањански ловци имати поприличан проблем, пошто незаконит рад може да повуче забрану лова, а у релативно блиском процесу установљења и доделе ловишта, могу да додју у ситуацију да не буду у прилици да конкуришу за добијање ловишта, како је и предвидјено Законом.

Очекујемо да инспекцијске службе реално утврде стање у том ЛУ, као и да записник о обављеној контроли буде јавно презентован, што је и обавеза сваког удружења градјана по Закону - јавност рада!Србијалов портал ће са задовољством објавити, ако буде у прилици, налаз ловних инспектора са ове контроле.

 

Преузето са ловачког портала СРБИЈАЛОВ
 

Obaveštenje

Obaveštavamo sve lovce, ljubitelje lova i ribolova, lovačkog oružja, municije i opreme za lov, lovačkih pasa i lovačke gastronomije, da je u prodaji na svim kioscima treći broj novog lovačkog časopisa Kurir - Predator

ПРЕПОРУКА о мерама заштите дивљачи у ловиштима

Министарство за ПТШВ, Управа за шуме:


ПРЕПОРУКА о мерама заштите дивљачи у ловиштима за време трајања периода праћеног веома високим температурама

 

12.07.2012.

Корисницима ловишта на територији Републике Србије се препоручује да  привремено обуставе или у што већој мери ограниче планирани лов ловостајем заштићених врста дивљачи којима газдују у ловиштима, због вишедневних временских непогода узрокованих превисоким температурама и сушом, а које су довеле у опасност и здравље и опстанак дивљачи у природи.

Корисници ловишта треба да појачају контролу општег стања дивљачи и њених станишта у ловишту, обезбеде мир у ловишту и предузму све потребне мере за заштиту дивљачи (заштита од незаконитог лова, контрола појилишта и сл), користећи све расположиве људске и материјалне ресурсе.

 

Цео текст Препоруке прочитајте у САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Штампање и дистрибуција докумената

Ловачки савез Централне Србије започео штампање и дистрибуцију свих докумената неопходних за обављање послова газдовања ловиштем, а у складу са важећим правилницима и Законом о дивљачи и ловству (Службени гласник РС, бр. 18/10)